Galatasaraylı yöneticiden flaş açıklamalar! "Acil 105 milyona ihtiyacımız var!"

Galatasaray'da divan kurulunda konuşan başkan yardımcısı Kaan Kançal, mali durumla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Galatasaraylı yöneticiden flaş açıklamalar! "Acil 105 milyona ihtiyacımız var!"

Kaan Kançal, yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Sayın Başkanım, Yönetim Kurulu, Sayın Divan Başkanım, Divan Heyet, saygıdeğer Divan Üyeleri hepinize saygılarımı sunuyorum.

Sizlere mali tablolar ile alakalı açıklama yapmak istiyorum. Hayri Ağabey ve Taner Ağabey nakit akış işe alakalı bir şey söyledi. Nakit girişlerimiz 2 milyar 206 milyon, nakit çıkışlarımız 2 milyar 206 milyon. Bu tablo üzerinden kar ve zarar konuşmak çok yanlış bir algı. Kar ve zarar, faaliyetimizi gösteren gelir tablosunun üzerinden konuşulur. Bilanço da bu faaliyetimiz esnasında bir anı durdurur ve onun fotoğrafını çeker. Bu tablolar üzerinden kar ve zarar incelenmeli. Nakit akış üzerinden kar ve zarar konuşamayız. Nakit akışı sadece nakit girişleri ve çıkışları gösterir. Yanlış algı oluşmaması ve herkesin doğruyu öğrenmesi açısından bu açıklamayı yapıyorum. Kredi kullanımımız 778 milyon lira. Bunun karşılığında biz 1 milyar 108 milyon lira kredi kapaması yapmışız. Yani borcu düşürmüşüz. Yönetimlerin birbirine devrettiği borç yüklerine bakınca ilk defa 206 milyon dolar ile en düşük seviyeye gelmişiz. Genel Kurul’da son altı yılı sunmuştum, bugün ise size son 10 yılı anlatacağım. Biliyorsunuz dün KAP’a da bildirdik. Hasılatımız son on yılın rekoru. Brüt karımız 270 milyon ile son on yılın rekoru. Bunun üzerine birtakım giderler yapıyoruz, faaliyet gelirimiz 188.9 milyon ile son on yılın rekoru. Bunun üzerine finansman gideri, bankaya olan borçlarımızdan kur farklarını ve faiz giderlerini düştüğümüz zaman 81 milyon karşımıza çıkıyor. Bu son on yılın rekoru. Bu sevinci yaşayalım. 59 milyonluk zarar son on yılın TL zararı. On yıl önce 100 milyon zarardan 80 milyonluk kara geçmişiz. Bu ilk defa oluyor. Biz bir şekilde bankalara olan finansman yüklerimizi sıfırlayabilirsek, faaliyet zararlarımızı ortadan kaldırıyoruz. Önemli olan nedir? Faaliyet karı. Biz Galatasaraylılar olarak on yıldır faaliyet zararı üretiyoruz. Biz ilk defa faaliyetimizden kar üretiyoruz. Üzerimizdeki borç yükünü sildiğimiz anda faaliyet karı bizim için çok önemli. Bu tablo bizim açımızdan çok kıymetli.

Ben yine algıyla alakalı bir şeyler söylemek istiyorum. Deniyor ki Şampiyonlar Ligi… Biz de yönetim olarak Şampiyonlar Ligi geliri ne kadar etkiliyor diye inceliyoruz. Şampiyonlar Ligi geliri, önemsiz olur mu? Tabii ki çok önemli. 2015-2016 sezonunda 33.2 milyon Euro ile bu yıl elde ettiğimiz Şampiyonlar Ligi gelirinin üzerinde bir gelir elde etmişiz. O sene 54 milyonluk bir zarar var. Biz ilk defa kar ediyoruz. Bu rakamları biz değiştiremiyoruz ki, bu rakamların üzerinde bizim algı yapmamızın imkânı yok. Ben burada bir şey itiraf edeyim. Bu 81 milyon son üç ayda gelirlerimiz tahakkuk ettiği için böyle. Bu 9 aylık bir periyot. Son üç ayda da giderler tahakkuk edecek ve bu kar miktarı aşağıya doğru bir düşüş yapacak. Ancak umuyorum ki sıfır çizgisinin altında düşmeyeceğiz.

Bir başka algı da Hayri Ağabey söyledi, bir de sevgili Petite bana mesaj attı. Ona da buradan cevap vermiş olayım. Derneğin, Sportif’e olan borçlarından dolayı Sportif A.Ş., Derneğe bir faiz faturası kesiyor. Ben bunu izah ediyorum, Genel Kurulda anlatıyorum tekrar aynı şey söyleniyor. Ben kendimden şüphe etmeye başladım, şimdi bir daha anlatacağım. Sportif A.Ş., Derneğe bir borç veriyor. Bu borcu verirken bu parayı bankadan borç alıyor ve bankaya bir faiz ödüyor. Bu ödediği faizin karşılığında da bu parayı derneğe kullandırdığı için dernekten faizini alıyor. Bu faizi alıp bankaya ödüyor. Aldığını bankaya veriyor. Bu nerede netleşip birbirini götürüyor? Faaliyet karımızdan bu miktar düşüyor ve kar öyle ortaya çıkıyor. Ben hala bu faiz faturasının bu karlılığı nasıl etkilediğini anlayabilmiş değilim. Şöyle bir algı var: 79 milyon faiz verdi dernek, bu 81 milyonun kar çıkma sebebi o faiz faturası. Böyle bir şey yok. Daha önce birkaç kere anlattım, gene söylüyorum yok öyle bir şey. İddiası olan varsa burada iki tane mikrofon var, gelsin yan yana göstersin nerede yazdığını.

Ben şuna inanmanızı istiyorum. Biraz önce bahsettiğim 79 milyon lira faiz miktarı. Bu Derneğin Sportif’e olan borcundan dolayı. Dernek bu borcu Sportiften almasa bankadan alacak ve yine bu faizi ödeyecek. Biz yüzde 60-70 devalüasyon yaşadık. Bizim kontrolümüzün dışındaki bir gider. 50 milyonun 46 milyon Lirası Riva, Florya’nın bizim Emlak Konut’a kesmiş olduğumuz 508 milyonu kırdırmamız sebebiyle yılda ödediğimiz 46 milyonluk kırdırma faizi. Ben hiçbir zaman o yönetim, bu yönetim demedim. Bunu biz yapmadık ki bu yapılmıştı zaten. Bunu biz ödemekle mükellefiz. Yıllar önce Sportif A.Ş. ve Dernek arasında yapılmış stat hasılat paylaşım sözleşmesinden dolayı ödeme yükümlülüğümüz olan 25 milyon var. Biz 4 milyon zarar bütçelemişiz, 10 milyon zarar etmişiz. Bunun kabul edilemez olduğunu ben söyledim. Ama biz burada 60 milyon farkları da hatırlıyoruz.

2018’in spor şubelerinin performansına bakınca son on yılın en az zararını yapmışız. Bu ağır zarar zaten bir iki yılda düzeltilecek bir şey değil ki. Biz bunu aynı Sportifte olduğu gibi yavaş yavaş düzeltmeye çalışıyoruz.

2019 bütçesini en ince detayına kadar bir buçuk ay çalıştık. Ama sunmak nasip olmadı, beş dakikalık bir sunum oldu. Bizim paydaş olduğumuz ortak sorunlarımız var. Bunlarla alakalı düşünüyoruz, planlarımız var mı? Bakacağız. Gerçek performansımıza bakınca biz ilk defa kar bütçeledik faaliyetimizde. Geçen seneki 10 milyon zararımızı 2019’da kar bütçeledik. İnşallah da başaracağız. 2018’den daha iyi bir tabloyla gelmeyi planlıyoruz. Bu mali disiplini sağlamış olmamızın tek sebebi idari reformlar. Yanlış bütçe gider kalemlerinin altına yanlış girilen bütçe rakamlarının Galatasaray’da tarih olması idari bir reform değil mi? Tablolarımız ne kadar ağır olursa olsun kuruşuna kadar bu bütçeleri doğru bilme hakkını elde etmiş olmanız bir idari reform değil mi? Ben mahrumdum bunlardan, eskiden bu kadar detaylı değildi. Bizi doğru denetleyebilmeniz için tüm iş akışlarımızın şeffaflaştırılmış olması bir idari reform değil mi? Zaman zaman harcamaları yapılmış, bitmiş daha sonra Yönetim Kuruluna imzaları atılmak üzere gelen Yönetim Kurulunun bütçesine uygun olmayan işlerin Yönetim Kuruluna teklif dahi edilemeyecek bir duruma gelmesi idari bir reform değil mi? Operasyonumuzu, mali işlerimiz üç ay geriden takip ediyordu. Artık tahakkuk eden bir faturanın beş gün içerisinde elektronik iş akışı ortamına girmesi, işlenmesi bir idari reform değil mi? Stoklarımızın Galatasaray tarihinde ilk defa sayılarak ıslak imzayla zimmet altına alınması, sayımlar arası stokların hareketlerinden doğan tüm evrakların bu hareketi yapan kişiler tarafından ıslak imzayla zimmet altına alınması bir idari reform değil mi? Değerli Galatasaraylılar bunların her biri bu rakamların bize böyle gelmesini sağlayan idari reformlar. Ben bunun gibi size onlarca sayabilirim ama vaktinizi daha fazla almak istemiyorum. Yönetim Kurulu olarak, Sayın Başkanımız ve biz ibra olmadığımız geceden sonra yaşadığımız hafta ibrasızlık bizim gündemimizde değildi. Burada gördüğünüz Yönetim Kurulu Üyelerimiz ihtiyacımız olan 75 milyon Liralık parayı bulmaya çalıştılar. Çünkü bütün bankalar krediyi kesti. Ben Başkanımız ve Yönetim Kurulumuzun bundan sonraki süreçte de Galatasaray’ın yüce menfaatleri ne gerektiriyorsa onu yapacağından kimsenin endişesinin olmamasını rica ediyorum.” (Galatasaray.org)

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2019, 00:30
YORUM EKLE